Tropo-monitori
 

Hostattuja

Tue toimintaamme!

 

Tropokelimonitorointi

Radioamatöörin ja ammattilaisen erottaa siitä, miten nämä suhtautuvat yhteyden toimivuuteen: Amatööri on tyytyväinen jos yhteys toimii kerran vuodessa muutaman minuutin ajan. Ammattilainen sietää yhteyden katkeamisen kerran vuodessa muutaman minuutin ajaksi.

Troposfäärietenemisen jatkuva monitorointi UHF/SHF/EHF alueilla

[Tropo-monitor picture]

Väitetään että mikroaaltoalueilla on huonosti etenemiskelejä, tämä projekti tavoittelee asiatilan selvittämistä ja jatkuvaa lähes reaaliaikaista julkista keliseurantaa kenen tahansa katsottavaksi.

Erilaisia tapoja datan keruuseen

 • Seurataan muutamaa majakkaa useammilla mittavastaanottimilla
  • Erikseen tähän käyttöön pystytettyjä majakoita
  • Seurataan erilaisia jatkuvasti päällä olevia lähettimiä: tutkia, FM-asemia, jne.
 • Käytetään hyväksi myös erilaisten mikroaalloilla toimivien linkkijänteiden vastaanottimien AGC jännitteiden telemetriaa.
  • Vaatii yhteistyötä linkkien operaattorien kanssa
  • Dataimurointisysteemi on linkkihallintajärjestelmään kytketty ohjelmamoduli/erillinen pikkukone, joka lähettää halutun mittadatan Viestikalliolla toimivaan keruujärjestelmään.
  • Dataimuroinnin tietoturva on kaikille tärkeää, osoitetaan lähdekoodilla operaattorin asiantuntijoille, ettei imuri haittaa järjestelmän toimintaa, eikä se julkaise mitään mitä sen ei haluta julkaisevan.

Tuloksena järjestelmä julkaisisi karttoja, joilla näkyy tropokelin ilmentymä jollakin mittausjänteellä ja pidempiaikaisia tilastokäyriä (kuten "meteo" vasemmalla menussa), jotka kertovat aikavaihtelusta.


Matti Aarnio <matti.aarnio@zmailer.org>; OH2MQK

 

Valid HTML 4.01!   Z Elisa Communications
This page is Links enhanced for additional browsing pleasure.