Bratwurstpata hullusta lehmästä
 

Hostattuja

Tue toimintaamme!

Bratwurstpata voita pelkäämättömille

Alkuaineet:

 • tusina normaalia pottua
 • 3-5 sipulia
 • 3-5 porckganaa
 • 300 - 500 g bratwurstia, nakkimakkarakaliberia tai paksumpaa
 • 3-4 tomaattia
 • VOIMAriinia tai oikeaa voita
 • ranskankermaa
 • kurkkuviipaleita, tai kokonaisia maustekurkkuja, 1/3 purkkia 380g purkista on aika OK
 • Valion tuorejuustoa, esim. jokin Hovi-viherpippuri tai muut ovat hyviä
 • aromisuolaa tai suolaa
 • valkopippuria, ehkä myös mustapippuria maun mukaan

Marssijärjestys:

Pestään, kuoritaan ja viipaloidaan porkkanat. Laitetaan ne reilun voinokareen kanssa pataan, ja kansi kiinni, aloitetaan padan lämmitys.

Perunateatterissa pestään, kuoritaan ja lohkotaan potut, heitetään pataan. Antaa hetki olla kannen alla, jos oikein säkä käy, niin jopa ruskistuvat hieman voissa.

Lisätään vettä kitsaasti, niin että perunat ja porkkanat eivät peity kuin puoliksi. Kansi päälle ja koitetaan saada pata porisemaan. Kun kuplii vähän, vähennetään tehoa. Ei keitetä liikaa, vaan hauduttelua hyvällä lämmöllä.

Kuoritaan sipulit, halkaistaan kerran ja siivutetaan sipulirenkaiksi pannulle. Heitetään pannulle hiukan voita, ja ruskistetaan hiukan miedolla lämmöllä. Jos menee tässä överiksi liian lämmön kanssa, niin voi tulla makuvirheitä.

Kun sipulisshössö lekottelee pannulla, ja pata hyrisee tyytyväisenä, pestään ja lohkotaan tomaatit, ja heitetään pataan. Kun sipulit ovat valmista kamaa, kaadetaan nekin pataan tomaattien niskaan. Pataa ei liiemmin tarvitse hämmennellä, kansi vaan päälle ja rauhoitutaan hetken. Nyt ei ole kiire.

Kun perunat ovat olleet porkkanoiden kanssa padassa noin puoli tuntia, voi mustapippurin, valkopippurin ja suolan heittää pataan. Hämmennetään mausteet sekaan. Kurkkuviipaleet viskataan mukaan makuaan luovuttamaan.

Otetaan bratwurstipötköt, ja viipaloidaan ne pannulle. Ruskistetaan wurstia reilu 10 min, jonka jälkeen pataan. Nyt voi kaataa muutkin mausteet mukaan, tuorejuustoa ruokalusikallinen ja ranskankermaa maun mukaan, ehkä jopa 1 dl. Hämmennetään varovasti juusto ja kerma tasaiseksi pataan, varotaan rikkomasta pottuja, ne on jo pehmeitä, porkkanat eivät välttämättä vielä.

Vähennetään lämpöä, tai mennään jo padan jälkilämmöllä. Ruoka on valmista nautittavaksi ehkä 15-20 minuutin kuluttua.

Koko prosessiin tärvääntyy aikaa reilu 100 minuuttia laskien perunoiden kuorimisen aloittamisesta. Prosessin aikana ei ole kiire, ensimmäisen 20 minuutin kiihkeän huhkimisen jälkeen vain donkataan mukaan bratwurstit, ja odotellaan enintään kolme varttia. Bratwurstit (tai muu makkara) heitetään pataan loppuvaiheessa, makkaroita ei kannata paahtaa liian kauan.

Bratwurstpata TM-koekeittiössä

Teemu Mykkänen OH2KMM

 

Valid HTML 4.01!   Z Elisa Communications
This page is Links enhanced for additional browsing pleasure.